טיפול באורטיקריה (חרלת / ספרדת) באופן טבעי

October 02 2022Oded B

אורטיקריה היא מחלת עור נפוצה יחסית ולמעשה 20% מהאוכלוסייה תאלץ להתמודד איתה בשלב כזה או אחר.

המחלה יכול להופיע בשתי צורות שונות: בצורה אקוטית ובצורה כרונית. בצורה האקוטית שלה היא עשויה להופיע כמעט בכל גיל והסימפטומים יימשכו לזמן קצר יחסית. היא אומנם עשויה לחזור, אך לתקופות קצרות.

בצורה הכרונית שלה החולים חווים תקופות של התפרצות ורגיעה לסירוגין. צורה זו אופיינית יותר למבוגרים בגילאים 30-50.

בדומה למחלה אטופיק דרמטיטיס, גם אורטיקריה מאופיינת בגרד חזק מאוד בגוף כתגובה לאלרגנים שונים (אם כי ייתכנו גם סיבות נוספות כמו זיהומים ויש לה גם בסיס אוטואימוני), אך צורת הנגעים היא שונה: באורטיקריה המרכז שלהם הוא בצבע בהיר ואילו ההיקף הוא בצבע אדום חזק, ולכן הם דומים יותר לכוויות. לעומת זאת, באטופיק דרמטיטיס הם נראים יותר כמו פריחה. גם הפיזור של הנגעים והאזורים בהם הם מופיעים אינם זהים.

מלבד זאת, באורטיקריה תיתכן גם נפיחות בעור שמתחת לרקמות הרכות, תופעה הידועה גם בשם אנדיגיומה.

הטיפול הרפואי במחלה

הטיפול התרופתי באורטיקריה כולל שימוש בתרופות סטרואידליות, תרופות אנטיהיסטמיניות ובמקרים קשים שיכולים לגרום לסיבוכים (לדוגמה, אם הנפיחות מופיעה בדרכי הנשימה או בתוך הפה) ייתכן גם שימוש בזריקה או כדורים. לכל התרופות האלו יש מגבלות מבחינת תופעות לוואי כגון נטייה להירדמות וסטרואידים גם מוגבלים בזמן בו ניתן להשתמש בהם בבטחה.

נקיטת אמצעים משלימים להקלה על המחלה

כפי שראינו, הטיפול הרפואי הינו מוגבל ולכן על מנת להקל על מצבם של החולים (במיוחד הכרוניים), רצוי גם לאמץ מספר הרגלי חיים שיעזרו להפחית את המגע של העור עם האלרגנים ובכך להקל על הסימפטומים ולהאריך את ההפוגות בין התפרצות להתפרצות.

1.שימוש במוצרי טיפוח טבעיים – מרבית הסבונים והתכשירים השונים לטיפוח העור בו אנחנו משתמשים כוללים תמציות ריח וצבע אשר עשויים בעצמם לעורר אלרגיה. לכן רצוי לעשות שימוש בתכשירים טבעיים שאינם כוללים אותם ויוכלו בין היתר לשקם את היכולת של העור להגן על עצמו מפני אלרגנים (יש גם קרמים עם רמת חומציות (pH) גבוהה).

2.הפרדת העור מהבגדים העליונים – מרבית הבגדים אותם אנחנו לובשים עוברים תהליכים שונים במהלך הייצור שתפקידם להאריך את חיי הבד.חלק מהאלרגנים האלו, כגון הלטקס, מקושרים עם התפרצות אורטיקריה. אחת הדרכים לצמצם את המגע עם הבגדים היא באמצעות לבישת בגדי תחבושת רב פעמיים המפרידים את העור מהבגדים העליונים. לעיתים מכנים אותם “בגדי אקזמה” או “Second Skin”.

3.צמצום המגע עם אלרגנים שמקורם בקרדית האבק– עוד אלרגן נפוץ נמצא בהפרשות של קרדית האבק שנמצאת במקומות חמים ולחים. בעיקר יש להקפיד על ניקוי יסודי של חפצים ורהיטים כמו ספות, כורסאות ווילונות, אך ניתן גם להשתמש במצעים מיוחדים ותוספי כביסה מנטרלי אלרגנים.

Share: